Articles

 

kompleks-yagoditeОт 26 до 28 август 2016 в комплекс „Ягодите” край Стара Загора се състоя Лятното училище 2016 на HomeoHelp Holistic School.

Нашето училище има някои специфики, оформили се спонтанно във времето – студентите, обучаващи се при нас, по правило, са изключително активни хора с куп ангажименти, което прави участието им в прояви „на живо” много проблематично. Поради което и основните ни форми на обучение са online. Това дава възможност за споделяне на неограничено количество информация, но естествено е за сметка на „живия” контакт.

Именно този „дефект” имаше за цел да компенсира събитието, което нарекохме Лятно училище на HomeoHelp Holistic School 2016.

И така, както предоставяме на пациентите си инициативата да определят посоката на разговора с терапевта си, съобразно своите потребности и теми, по същия начин ние решихме да предоставим на студентите си да водят нас – техните преподаватели – към теми на разговор, които са важни за тях, вместо да им налагаме онова, които ние смятаме, че трябва да са им интересни. Така училището се превърна в своеобразен уъркшоп и дори ритрийт, предвид факта, че се проведе в отдалечено от цивилизацията, удобно и красиво място, в което живеехме заедно 24 часа в денонощието и разговаряхме през цялото време, а не само по време на т. нар. „лекции”. (Последните, между другото, се провеждаха без традиционните „кафе-паузи” – като че ли никой не усещаше как минава времето, не се появяваше обичайната умора или преситеност, които всеки от нас познава от обичайните семинари.)

 

 

hhhs-group

Участниците ни изненадаха приятно – кой с широтата на своята информираност, кой – с жаждата за ново знание, кой – с интересния профил на използвания инструментариум, но всички те – най-вече с дълбоката си мотивираност да се развиват като практикуващи терапевти. Това е нов момент от развитието на HomeoHelp Holistic School, който ние отдавна очакваме и който ни преизпълва с удовлетвореност. Не отиват нахалос идеите ни, не са напразни усилията ни – нашите студенти (някои от тях са вече дипломирани по различни направления) са все по-равноправни партньори на учителите си.

sest1 sest2

Макар и в различна дълбочина, разговаряхме по разнообразни теми – и теоретически, и абсолютно практически. Запознахме се с различните миазматични „лица” на „рака”; говорихме за миазматичния отпечатък, който оставят върху детето проблематичните раждания; коментирахме за начините, по които сънищата на пациента може да бъдат полезни като източник на информация за хомеопата; докоснахме всевъзможни аспекти на взаимоотношенията пациент-терапевт, терапевт-терапевт, терапевт-общество, терапевт-държава.

Най-ценното, което ние констатирахме към края на събитието, бяха не само нарасналата увереност у младите ни колеги в собствените им възможности да се развиват и желание да учат, но и онова красиво чувство на отговорност към себе си, към пациентите си, към колегите си, към училището си, към общността си – добродетел, която прави терапевта смирен, но и непоколебим в преследването на висшата си мисия – „да прави болния човек отново здрав, което се нарича лекуване”.

 

Thumbnail-min

 

С благодарност, че усетихте духа на училището и го укрепихте, колеги!

Ваши

д-р Станка Хараламбиева

д-р Румен Стойчев

 

Online Courses

free-class-homeopathy-en
course-homeopathy-en
bach-flower-remedies-online
sest-training-en
graphology-en
psychology-en