Articles

sick_in_bedИскам да ви разкажа една случка и да споделя някои свои разсъждения с вас (защото не обичам да давам съвети).

Преди 4 дни в кабинета влезе разтревожена не, а паникьосана майка, водеща малчуган на две и половина.

На въпроса ми „Кажете какво Ви води при мен?” тя отговори: „Да ми помогнете да отървем антибиотика.”

Детенцето беше видимо много отпуснато и хленчеше непрекъснато. Първата му работа беше да поиска чаша вода, която излочи мигновено като малко слонче, след което поиска още. (Малко сглупих, че се подчиних, защото след 15 минути водата, заедно с оскъдната закуска, бяха на пода на кабинета, но така се учи човек.)

Почти напълно гипсираната майка разказа, че детето е зле от 24 часа. Най-силно я безпокоеше високата температура – между 38.5 и 39.5.

 

Срещата ни се състоя в петък. Майката ме информира, че от понеделник дава на синчето си Инфлуцид, в сряда му е дала Осцилококцинум, в четвъртък му е давала Бриония, а в петък предиобед са били при джипито, който предписал Меркуриус.

Колегата съобщил, че детето е с гнойна ангина и ако до 24 часа не спре да вдига температура, той ще трябва да предпише антибиотик.

Бащата на детето е по-склонен да се премине към антибиотика веднага. Бабата (свекърва на майката и бивша санитарка) заявява, че ако не се започне антибиотик веднага, това ще бъде знак за безотговорността на майката.

Уж за да избегне антибиотика, майката беше дала през последните 24 часа няколко пъти Панадол и още няколко пъти – Нурофен.

 

Моите впечатления:

  1. Добрите намерения на майката да ползва хомеопатични лекарства очевидно не бяха подкрепени от каквито и да било познания за Хомеопатията или по-скоро лекарствата бяха давани по системата на Боарон, т. е. абсолютно безсистемно. Инфлуцид и Осцилококцинум бяха давани като профилактични средства (както се вижда, с абсолютно отрицателен резултат).
  2. При прегледа аз установих, че детето не е с гнойна, а с катарална ангина, т. е. сливичките бяха възпалени, но без гнойни налепи, а само зачервени и оточни. (Катаралните ангини обикновено са вирусни, докато гнойните са бактериални.)
  3. В паниката си майката беше допуснала класическата грешка да види като главен проблем високата температура, а не самата ангина и очевидно беше прекалила с температуропонижаващите медикаменти.

 

Аз предписах Беладона 30 и при няколкото телефонни консултации през уикенда майката ми съобщаваше, че детето се чувства все по-добре, макар да продължава да вдига температура.

Вчера беше контролния преглед. Детето беше веселичко, дружелюбно (за разлика от миналия път), гърлото изглеждаше перфектно – без никакви болестни признаци. Майката каза, че не е вдигало температура от 16 часа.

 

Детето е излекувано – само с хомеопатия (плюс няколко приема на Панадол и един прием на Нурофен, които нямат никакво отношение към излекуването).

Ще се радвам да получа впечатленията и коментарите ви, приятели.

Един брой на „Новият Домашен Хомеопатичен наръчник” (като подарък) очаква автора на най-съдържателния коментар.

Online Courses

free-class-homeopathy-en
course-homeopathy-en
bach-flower-remedies-online
sest-training-en
graphology-en
psychology-en