Articles

radiationВашият приятел - хомеопатът от САЩ д-р Робърт Фийлд - вчера публикува в блога си статия за полезните действия в условия на повишена радиация.

 

С надежда и горещо пожелание тези съвети да се окажат излишни, ХомеоХелп все пак ви предоставя тази статия на български език с любезното разрешение на д-р Фийлд.

 

Пиша тази статия с огромна тъга и загриженост. Аз съм сигурен, че бедствията, които се стовариха върху Япония не са новост за вас. Три огромни бедствия се разразиха едновременно. Четвъртото по сила в историята земетресение е достатъчно само по себе си. Но 10-метровото цунами беше не по-малко опустошително. И на всичкото отгоре – тежка авария на 6 ядрени реактора. Докато пиша това, ситуацията около ядрената централа все още не е поставена под контрол. Вземат са безпрецедентни мерки, за да се предотврати най-лошото, защото няма писани правила за действие в точно такава ситуация. Всички планове за действия при масово бедствие се оказват недостатъчни и в момента около 100 души дават всичко от себе си в много опасни условия и много високо ниво на радиация. Ситуацията в никакъв случай не може да се нарече стабилна.

Радиацията е един от най-големите проблеми за човека. Не може да видиш, да я чуеш, да я почувстваш, да я помиришеш или вкусиш. Тя е безмълвна. Но е смъртоносна в по-голямо количество или при продължително излагане. Надявам се да изясня някои неща около радиацията и как трябва да се действа в условия на радиационна опасност.

Първото важно нещо, свързано с радиационната опасност е времето, разстоянието и количеството на излъчената радиация. Тъй като никога не знаем кога може да се случи подобно събитие, за нас е абсолютно задължително да бъдем подготвени. Аз констатирах, че повечето хора – и говоря за 99% от американците – не са подготвени и нямат достатъчно познания какво да правят в условия на радиационна опасност.

Когато дойде моментът за действие, може да бъде твърде късно, ако разчитате на правителството или на местните медии да ви информират. Тъй като ядрената авария е толкова плашеща, повечето хора, които са в непосредствена близост с нея, се паникьосват. А това е момент, в който трябва да се запази хладнокръвие и здрав разум, защото решението е много важно. Ето няколко уебсайта, от които може да получавате текуща информация за нивото на радиация от неправителствени източници. Не винаги може да се разчита на правителството да ни защити. Ние трябва да сме в състояние да се погрижим за себе си и да вземаме информирани решения за себе си и семействата си.


http://www.radiationnetwork.com/index.htm
http://www.weatherimages.org/data/imag192.html
http://www.blackcatsystems.com/RadMap/map.html
http://venice311.org/2011/03/17/live-online-radiation-monitor-for-los-angeles/
http://www.enviroreporter.com/2011/03/enviroreporter-coms-radiation-station/
https://cdxnode64.epa.gov/radnet-public/showMap.do
http://www.epa.gov/radiation/
http://www.doh.wa.gov/Topics/japan/monitor-history.htm
http://www.nuc.berkeley.edu/UCBAirSampling
http://www.blackcatsystems.com/RadMap/history.html?id=44

Критичният фактор е нивото на радиация, на което е изложен човек. Съществуват „допустими” нива на радиация, на които всички ние се излагаме непрекъснато. Облъчването идва от много видове радиоактивни субстанции и всяка една от тях има специфични качества. Някои се разпадат бързо, а други имат период на полуразпад до 24 000 години. Полезно е да сме информирани за материалите, нахлули в околната ни среда, за да си спестим неочаквани проблеми. Но всички ядрени материали са опасни, така че е нормално да предизвикат загриженост.

В ядрената централа във Фукушима са складирани сериозни количества отработено ядрено гориво. Една от тревогите, които се задържат е, че радиацията от това отработено гориво няма да бъде предотвратена. Там има стотици хиляди ядрени пръчки. 6000 от тях съдържат МОХ – гориво, получено от смесване на уранов и плутониев окис. Тази специфична радиоактивна субстанция е по-нестабилна, топи се при по-ниска температура и е 2 милиона пъти по-радиоактивна от плутония и урана. Ето кое прави бедствието в Япония толкова плашещо.
Радиацията, която се отделя, може да бъде разнасяна от вятъра. При ядрен взрив от атомна бомба материалът може да се издигне  на 30 километра и повече и да достигне зона, откъдето ветровете могат да я разнесат по цял свят. Радиацията от Фукушима достигна западното крайбрещие на САЩ само за 7 дни. Засега, обаче, няма съществено повишение на радиационния фон, въпреки че с по-чувствителни уреди се констатира известно повишение на радиационното ниво.
Ако сте наясно, че някъде има радиационно замърсяване и съществува вероятност да бъдете изложени на него, е наистина добре да имате план за действие при бедствие и да знаете какво следва да направите. Ако разполагате с време, може би напускането на засегнатата зона е най-доброто решение. Ако няма време, в зависимост от това колко близо сте до източника на радиация, може да решите, че за вас е най-добре да сте нащрек и да се защитите.

Радиацията се разпространява чрез праховите частици и може да проникне навсякъде. Оловото е най-добрата защита, но всяка по-плътна субстанция, която ви отделя от частиците, върши работа. Да разполагате с помещение, разположено под земната повърхност е чудесно, но ако нямате такова, сутеренът на някоя голяма сграда ще ви осигури защита. Ако ви се налага да излизате навън, носете маска, която ще ви предпазва от вдишване на радиоактивни частици. Носенето на защитно облекло, което може да бъде съхранявано далеч от хора след употреба е препоръчително. Ако кожата ви е била замърсена, едни душ и измиване с вода и сапун ще отстрани повечето радиоактивни частици. Ако сте замърсили косата си, подстрижете я с ножица и измийте главата си старателно. Не използвайте бръснач, защото той може да ожули кожата и да улесни навлизането на замърсените частици в организма. Ако трябва да стоите на закрито, добра идея е да „запечатате” дома си, облепяйки всички прозорци с плътна скоч лента. Ако радиацията е по-висока, може да си направите убежище от вратите в дома си. Откачете ги от пантите и изградете от тях временни стени и покрив в най-ниската точка на дома си. После струпайте книги и всичко по-плътно отгоре и отстрани. Това ще ви осигури малко по-добра защита. Най-добре е да си подготвен.

Не е зле да разполагате с известни запаси, за да не ви се налага да тичате в магазина и да купувате стоки, желани от всички останали в града. При спешни случаи магазините разпродават всичко за броени часове.

Ето някои неща, които е добре да имате под ръка:
* Бутилирана вода и храна за поне една седмица, за предпочитане повечко
* Походна печка, на която може да се готви и гориво за нея
* Прожектор и батерии за него
* Портативно радио на батерии, а още по-добре на динамо
* Достъп до компютър, ако е възможно
* Найлон, скоч лента и пистолет за скоби, за да може да запечатвате прозорци и врати
* Запас от автомобилно гориво, ако ви се наложи да напуснете дома си
* Маски и защитни комбинезони
* Таблетки калиев йодид и калиев йодат
* Хомеопатични лекарства в чанта с оловна защита и информация как да ги използвате
* Лични документи – на достъпно място и добре подредени
* План за действие на семейството, който всички негови членове знаят добре – къде да се срещнете, кой на кого да звъни и пр.

Както казах, предварителната подготовка е най-важна. Но ако вие или други сте изложени на радиация, трябва да знаете какво да очаквате.

Една от най-обичайните радиоактивни субстанции за всяка ядрена реакция е радиоактивният йод. Той има 8 дни период на полуразпад. Това е субстанцията, от която може да се защитите относително най-лесно. От другите практически няма защита и единственото, което може да се направи е да се избегне излагането на въздействието им. Тъй като щитовидната жлеза извлича към себе си йода от организма, приемането на калиев йодат или йодид във високи дози може да насити жлезата и да я предпази от навлизането на радиоактивен йод в нея. Дозата за възрастни е 130 мг, приемани на всеки 24 часа до отминаване на опасността.

Много опасно е да се приемат тези препарати, ако не е налице излагане на радиация, така че вие НЕ БИВА да ги приемате, ако радиацията не е много висока.

Повече информация може да получите оттук:

 

http://www.fda.gov/downloads/Drugs/
GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidances/ucm080542.pdf

http://www.fda.gov/Drugs/
EmergencyPreparedness/BioterrorismandDrugPreparedness/ucm072265.htm

 

Друг начин да подготвите щитовидната жлеза за очакваното излагане на радиация е да се консумират богати на йод храни, морски водорасли, особено кафяви, супа „мисо” и др. Оцелели след атомните взривове в Нагазаки и Хирошима, които са консумирали тези храни, не са развили рак на щитовидната жлеза. Намазване на участъци от кожата с разтвор на йод или бетадин също може да подпомогне щитовидната жлеза. Това е почти толкова безопасно, колкото и консумацията на богати на йод храни, защото организмът абсорбира йода трансдермално. Намажете с йодния разтвор област с диаметър няколко инча в зона с по-тънка кожа. Наблюдавайте колко бързо изчезва петното. Това показва каква е способността на щитовидната ви жлеза да абсорбира йода. Това може да осигури само умерена защита, но може да се окаже много полезно в случаи на умерено или ниско облъчване.

Лъчевата болест може да бъде от умерена до смъртоносна в зависимост от степента на облъчването. Радиацията се измерва по 3 начина, респективно съществуват 3 начина за остойностяването й. Гайгеровият брояч измерва алфа-, бета-, гама- и рентгеново облъчване. Единиците за измерване на радиация са рьонтген (R), Грей (Gy) и Сиверт (Sv). Всяка от тях има малко по-различни параметри на оценяване. Абсорбирана доза се измерва в грей (Gy) – 1 грей=1 джаул на килограм тъкан. Еквивалентна доза е 1 сиверт (Sv = 1 грей рьонтгеново облъчване) при другите типове облъчване.

Тоталното средно облъчване за 1 година за повечето хора е 3.6 милисиверта от всички източници на облъчване. В централата във Фукушима работниците са получили над 400 MSv само за 1 час. Така че те може да си позволят да пребивават в тази среда само за минути, иначе са в сериозна опасност. Колкото по-далеч сте от източника на облъчване, толкова по-ниско е нивото на радиация. С изключение на случаите, когато сте на по-малко от 100 километра от ядрен взрив и авария в ядрена централа, нивото на облъчване зависи от ветровете и замърсяването на праховите частици. А вие може да направите много неща, за да се защитите от тях.

Радиацията прониква в тялото и може да причини генетични увреждания. Редуцирането на излагането на облъчване редуцира и уврежданията. При повечето генетични увреди може да минат до 10 години преди появата на рак. Така че ограничаването на времето на излагането е от критично значение за ограничаването на увредите.

Острата лъчева болест има няколко стадия. Първият (продромален) стадий се последва от латентен период, през който може да няма никакви симптоми. Колкото по-високо е облъчването, толкова по-скоро се проявяват симптомите.

 

radiationВашият приятел - хомеопатът от САЩ д-р Робърт Фийлд - вчера публикува в блога си статия за полезните действия в условия на повишена радиация.

 

С надежда и горещо пожелание тези съвети да се окажат излишни, ХомеоХелп все пак ви предоставя тази статия на български език с любезното разрешение на д-р Фийлд.

 

Пиша тази статия с огромна тъга и загриженост. Аз съм сигурен, че бедствията, които се стовариха върху Япония не са новост за вас. Три огромни бедствия се разразиха едновременно. Четвъртото по сила в историята земетресение е достатъчно само по себе си. Но 10-метровото цунами беше не по-малко опустошително. И на всичкото отгоре – тежка авария на 6 ядрени реактора. Докато пиша това, ситуацията около ядрената централа все още не е поставена под контрол. Вземат са безпрецедентни мерки, за да се предотврати най-лошото, защото няма писани правила за действие в точно такава ситуация. Всички планове за действия при масово бедствие се оказват недостатъчни и в момента около 100 души дават всичко от себе си в много опасни условия и много високо ниво на радиация. Ситуацията в никакъв случай не може да се нарече стабилна.

Радиацията е един от най-големите проблеми за човека. Не може да видиш, да я чуеш, да я почувстваш, да я помиришеш или вкусиш. Тя е безмълвна. Но е смъртоносна в по-голямо количество или при продължително излагане. Надявам се да изясня някои неща около радиацията и как трябва да се действа в условия на радиационна опасност.

Първото важно нещо, свързано с радиационната опасност е времето, разстоянието и количеството на излъчената радиация. Тъй като никога не знаем кога може да се случи подобно събитие, за нас е абсолютно задължително да бъдем подготвени. Аз констатирах, че повечето хора – и говоря за 99% от американците – не са подготвени и нямат достатъчно познания какво да правят в условия на радиационна опасност.

Когато дойде моментът за действие, може да бъде твърде късно, ако разчитате на правителството или на местните медии да ви информират. Тъй като ядрената авария е толкова плашеща, повечето хора, които са в непосредствена близост с нея, се паникьосват. А това е момент, в който трябва да се запази хладнокръвие и здрав разум, защото решението е много важно. Ето няколко уебсайта, от които може да получавате текуща информация за нивото на радиация от неправителствени източници. Не винаги може да се разчита на правителството да ни защити. Ние трябва да сме в състояние да се погрижим за себе си и да вземаме информирани решения за себе си и семействата си.


http://www.radiationnetwork.com/index.htm
http://www.weatherimages.org/data/imag192.html
http://www.blackcatsystems.com/RadMap/map.html
http://venice311.org/2011/03/17/live-online-radiation-monitor-for-los-angeles/
http://www.enviroreporter.com/2011/03/enviroreporter-coms-radiation-station/
https://cdxnode64.epa.gov/radnet-public/showMap.do
http://www.epa.gov/radiation/
http://www.doh.wa.gov/Topics/japan/monitor-history.htm
http://www.nuc.berkeley.edu/UCBAirSampling
http://www.blackcatsystems.com/RadMap/history.html?id=44

Критичният фактор е нивото на радиация, на което е изложен човек. Съществуват „допустими” нива на радиация, на които всички ние се излагаме непрекъснато. Облъчването идва от много видове радиоактивни субстанции и всяка една от тях има специфични качества. Някои се разпадат бързо, а други имат период на полуразпад до 24 000 години. Полезно е да сме информирани за материалите, нахлули в околната ни среда, за да си спестим неочаквани проблеми. Но всички ядрени материали са опасни, така че е нормално да предизвикат загриженост.

В ядрената централа във Фукушима са складирани сериозни количества отработено ядрено гориво. Една от тревогите, които се задържат е, че радиацията от това отработено гориво няма да бъде предотвратена. Там има стотици хиляди ядрени пръчки. 6000 от тях съдържат МОХ – гориво, получено от смесване на уранов и плутониев окис. Тази специфична радиоактивна субстанция е по-нестабилна, топи се при по-ниска температура и е 2 милиона пъти по-радиоактивна от плутония и урана. Ето кое прави бедствието в Япония толкова плашещо.
Радиацията, която се отделя, може да бъде разнасяна от вятъра. При ядрен взрив от атомна бомба материалът може да се издигне  на 30 километра и повече и да достигне зона, откъдето ветровете могат да я разнесат по цял свят. Радиацията от Фукушима достигна западното крайбрещие на САЩ само за 7 дни. Засега, обаче, няма съществено повишение на радиационния фон, въпреки че с по-чувствителни уреди се констатира известно повишение на радиационното ниво.
Ако сте наясно, че някъде има радиационно замърсяване и съществува вероятност да бъдете изложени на него, е наистина добре да имате план за действие при бедствие и да знаете какво следва да направите. Ако разполагате с време, може би напускането на засегнатата зона е най-доброто решение. Ако няма време, в зависимост от това колко близо сте до източника на радиация, може да решите, че за вас е най-добре да сте нащрек и да се защитите.

Радиацията се разпространява чрез праховите частици и може да проникне навсякъде. Оловото е най-добрата защита, но всяка по-плътна субстанция, която ви отделя от частиците, върши работа. Да разполагате с помещение, разположено под земната повърхност е чудесно, но ако нямате такова, сутеренът на някоя голяма сграда ще ви осигури защита. Ако ви се налага да излизате навън, носете маска, която ще ви предпазва от вдишване на радиоактивни частици. Носенето на защитно облекло, което може да бъде съхранявано далеч от хора след употреба е препоръчително. Ако кожата ви е била замърсена, едни душ и измиване с вода и сапун ще отстрани повечето радиоактивни частици. Ако сте замърсили косата си, подстрижете я с ножица и измийте главата си старателно. Не използвайте бръснач, защото той може да ожули кожата и да улесни навлизането на замърсените частици в организма. Ако трябва да стоите на закрито, добра идея е да „запечатате” дома си, облепяйки всички прозорци с плътна скоч лента. Ако радиацията е по-висока, може да си направите убежище от вратите в дома си. Откачете ги от пантите и изградете от тях временни стени и покрив в най-ниската точка на дома си. После струпайте книги и всичко по-плътно отгоре и отстрани. Това ще ви осигури малко по-добра защита. Най-добре е да си подготвен.

Не е зле да разполагате с известни запаси, за да не ви се налага да тичате в магазина и да купувате стоки, желани от всички останали в града. При спешни случаи магазините разпродават всичко за броени часове.

Ето някои неща, които е добре да имате под ръка:
* Бутилирана вода и храна за поне една седмица, за предпочитане повечко
* Походна печка, на която може да се готви и гориво за нея
* Прожектор и батерии за него
* Портативно радио на батерии, а още по-добре на динамо
* Достъп до компютър, ако е възможно
* Найлон, скоч лента и пистолет за скоби, за да може да запечатвате прозорци и врати
* Запас от автомобилно гориво, ако ви се наложи да напуснете дома си
* Маски и защитни комбинезони
* Таблетки калиев йодид и калиев йодат
* Хомеопатични лекарства в чанта с оловна защита и информация как да ги използвате
* Лични документи – на достъпно място и добре подредени
* План за действие на семейството, който всички негови членове знаят добре – къде да се срещнете, кой на кого да звъни и пр.

Както казах, предварителната подготовка е най-важна. Но ако вие или други сте изложени на радиация, трябва да знаете какво да очаквате.

Една от най-обичайните радиоактивни субстанции за всяка ядрена реакция е радиоактивният йод. Той има 8 дни период на полуразпад. Това е субстанцията, от която може да се защитите относително най-лесно. От другите практически няма защита и единственото, което може да се направи е да се избегне излагането на въздействието им. Тъй като щитовидната жлеза извлича към себе си йода от организма, приемането на калиев йодат или йодид във високи дози може да насити жлезата и да я предпази от навлизането на радиоактивен йод в нея. Дозата за възрастни е 130 мг, приемани на всеки 24 часа до отминаване на опасността.

Много опасно е да се приемат тези препарати, ако не е налице излагане на радиация, така че вие НЕ БИВА да ги приемате, ако радиацията не е много висока.

Повече информация може да получите оттук:

 

http://www.fda.gov/downloads/Drugs/
GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidances/ucm080542.pdf

http://www.fda.gov/Drugs/
EmergencyPreparedness/BioterrorismandDrugPreparedness/ucm072265.htm

 

Друг начин да подготвите щитовидната жлеза за очакваното излагане на радиация е да се консумират богати на йод храни, морски водорасли, особено кафяви, супа „мисо” и др. Оцелели след атомните взривове в Нагазаки и Хирошима, които са консумирали тези храни, не са развили рак на щитовидната жлеза. Намазване на участъци от кожата с разтвор на йод или бетадин също може да подпомогне щитовидната жлеза. Това е почти толкова безопасно, колкото и консумацията на богати на йод храни, защото организмът абсорбира йода трансдермално. Намажете с йодния разтвор област с диаметър няколко инча в зона с по-тънка кожа. Наблюдавайте колко бързо изчезва петното. Това показва каква е способността на щитовидната ви жлеза да абсорбира йода. Това може да осигури само умерена защита, но може да се окаже много полезно в случаи на умерено или ниско облъчване.

Лъчевата болест може да бъде от умерена до смъртоносна в зависимост от степента на облъчването. Радиацията се измерва по 3 начина, респективно съществуват 3 начина за остойностяването й. Гайгеровият брояч измерва алфа-, бета-, гама- и рентгеново облъчване. Единиците за измерване на радиация са рьонтген (R), Грей (Gy) и Сиверт (Sv). Всяка от тях има малко по-различни параметри на оценяване. Абсорбирана доза се измерва в грей (Gy) – 1 грей=1 джаул на килограм тъкан. Еквивалентна доза е 1 сиверт (Sv = 1 грей рьонтгеново облъчване) при другите типове облъчване.

Тоталното средно облъчване за 1 година за повечето хора е 3.6 милисиверта от всички източници на облъчване. В централата във Фукушима работниците са получили над 400 MSv само за 1 час. Така че те може да си позволят да пребивават в тази среда само за минути, иначе са в сериозна опасност. Колкото по-далеч сте от източника на облъчване, толкова по-ниско е нивото на радиация. С изключение на случаите, когато сте на по-малко от 100 километра от ядрен взрив и авария в ядрена централа, нивото на облъчване зависи от ветровете и замърсяването на праховите частици. А вие може да направите много неща, за да се защитите от тях.

Радиацията прониква в тялото и може да причини генетични увреждания. Редуцирането на излагането на облъчване редуцира и уврежданията. При повечето генетични увреди може да минат до 10 години преди появата на рак. Така че ограничаването на времето на излагането е от критично значение за ограничаването на увредите.

Острата лъчева болест има няколко стадия. Първият (продромален) стадий се последва от латентен период, през който може да няма никакви симптоми. Колкото по-високо е облъчването, толкова по-скоро се проявяват симптомите.

 

Page 2

Може да се проявят няколко синдрома.

Хематопоетичният синдром (нарушаване на кръвотворната функция) засяга костния мозък, далака и лимфните възли – органите, в които се образуват кръвните клетки. Загуба на апетит, сънливост, гадене и повръщане може да се появят 2 до 12 часа след изладането на 2 или повече Gy радиация. Тези симптоми обикновено отшумяват 1 до 3 дни след облъчването. През следващата седмица човекът обикновено е безсимптомен, преди да станат забележими последиците от нарушеното кръвотворене. Те се изразяват в анемия, умора, бледост, затруднено дишане при физическо усилие. След 4-5 седмици – ако пострадалият оцелее – отново започват да се образуват кръвни клетки, но умората и слабостта се задържат с месеци.

Стомашно-чревният синдром се дължи на увреждане на клетките на храносмилателния тракт. Силно гадене, повръщане и диария започват 2-4 часа след излагане на 4 Gy или повече. Тези симптоми може да доведат до тежко обезводняване и да отминат в рамките на 2 дни. През следващите 4-5 дни човекът се чувства добре, но много клетки от храносмилателния тракт умират. Следващата фаза започва с кървава диария, при което рискът от инфекция става огромен. Хората, получили толкова голямо облъчване, развиват и хемопоетичен синдром.

Следващият синдром се развива при облъчване, надхвърлящо 20-30 Gy. Човекът става объркан, има гадене, повръщане, кървава диария, изпада в шок, кръвното му налягане се срива, настъпват гърчове и кома. Този синдром винаги е фатален. Хроничните последици от облъчване засягат генетичния материал в делящите се клетки. Това поставя началото на ненормално бързо и често клетъчно делене и обикновено води до рак.

Хомеопатията може да ви бъде от помощ във всеки един от тези стадии. Когато случаят се снема с отчитане на етиологията (излагането на радиация) и наличните симптоми, се стига до най-надеждните лекарства.

 

Рубриките в Complete 2009 Repertory са:
* Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия: cadm., cadm-i., fl-ac., phos., rad-br., stront-c., x-ray
* Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy; anemia, in subsequent, and cachexia  – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия; анемия като следствие, и кахексия: phos.
* Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy; caries, necrosis, with subsequent ulcerating necrosis that defies healing  – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия; кариес, некроза, с последваща разязвяваща некроза, която възпрепятства излекуването: cadm-i.
* Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy; complaints, with subsequent   – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия; оплаквания, с последващи: cadm-i., fl-ac., phos., rad-br., stront-c., x-ray

Лекарствата, които може да ви бъдат полезни, са:


* Cadmium Metallicum – За рак на стомаха. Бурно повръщане, загуба на апетит и измършавяване. Ярко червена, кървава диария. Промени в кръвта, анемия, проблеми с чревния тракт. Умора като при грип. Тъпи болки по цялото тяло. Затруднена концентрация. Страх от рак. Безразличие, не иска да вижда никакви хора. Раздразнителност, редуваща се с дълбока депресия.


* Cadmium Sulphuricum –  Подобен на Arsenicum Album. Рак на стомаха. Персистиращо повръщане. Повръщане на черни материи. Основните оплаквания са от страна на стомаха и дишането. Зиморничавост и чувство за студ, дори когато пациентът е близо до огъня. Неспокоен. Сивкав цвят на кожата. Гадене, повдигане с парещи и режещи болки. Влоаване от движение.
* Cadmium Iodatum – Много подобен на Cad Met, но по-топлокръвен. Йодната компонента обуславя влошаването от горещина и от много студено. Отличителна психична характеристика е чувството за омраза и високата степен на самосъжаление.


* Fluoric Acid – Засяга костите. Некроза на костна тъкан. Дълбоко действащо лекарство при бавно разгръщащи се, прогресиращи, деструктивни явления. Желание да бъде на открито.


*  Phosphorus – Засяга лигавиците, разрушава костите, води до разпад на кръвни елементи и до възпаления на нерви. Засяга дълбоко клетъчното хранене и функцията на всяка тъкан. Кръвоизливи. Желание за студени напитки. Внезапна поява на симптомите. Лесно се развълнува, впечатлителен човек. Копнее за съчувствие. Огромен страх от всевъзможни неща. Човек-барометър.


*  Radium Bromatum – Засяга нервите, кожата. Лъчеви изгаряния. Разрушава клетъчното ядро. Силни тъпи болки по цялото тяло. Болките внезапно променят локализацията си, болки като удар от електрически ток. Ставни болки и подагра. Страх да бъде сам, желание за компания. Тревожни предчувствия, потиснатост. Рак.


*  Strontium Carbonicum –  Засяга костите. Шок след операция или кръвозагуба. Болките бързо променят мястото си, пациентът трудно може да опише къде ги е почувствал; чувства болките в мозъка на костите си. Болките може и да се появяват и да изчезват постепенно. Силни стряскания. Парещи, глождещи болки. Огромна прострация. Мъка като от чувство за вина. Гневливост, склонност към пристъпи на ярост. Депресия.


* X-Ray – Ниска виталност, хронична умора и чувство, че си болен. Рак. Парещи кожни лезии. Засяга кръвта, лимфните възли и съдове и костния мозък. Анемия, левкемия. Депресия. Отвращение към компания.

 

Други лекарства, които си заслужава да бъдат обмислени, са Arsenicum, Kali Iodatum, Uranium Nitricum, Plutonium Nitricum, Aconite и Arnica.

Не забравяйте винаги да снемате случая. Само това, че посочените лекарства са полезни след излагане на радиация, не означава, че те са единствените. Много често странните, редки и особени симптоми ни отвеждат до най-подходящото лекарство.

 

Помнете – най-добре е да сте подготвени за действие по спешност. Злополуките стават, когато най-малко ги очакваме. Ние живеем в променящ се свят и бедствията стават по-чести от когато и да било по-рано. Подгответе си набор от хомеопатични лекарства за спешни ситуации и помислете как бихте реагирали при спешна ситуация. Вие не искате да сте от хората, които нямат храна и вода, когато такива няма откъде да се намерят. Планирането и подготовката може да помогнат много да защитите себе си и семейството си от увреждания. Освен това, когато вие сте по-слабо засегнати, може да окажете огромна помощ на съседите си и на общността като цяло. Подгответе се СЕГА!

Online Courses

free-class-homeopathy-en
course-homeopathy-en
bach-flower-remedies-online
sest-training-en
graphology-en
psychology-en