Articles

highcholesterolАко диагнозата „Холестеролът Ви е висок” ви звучи като смъртна присъда, значи и вие сте жертви на "холестероловата" пропаганда.

Не е необичайно хората да вярват, че по-ниско = по-добре, когато става дума за холестерола, но едно скорошно проучване стига до съвсем други резултати.

То е проведено в Норвегия и стига до заключение, че жените с високо ниво на холестерола живеят по-дълго и получават по-малко сърдечни пристъпи и инфаркти от тези с нисък холестерол.

Изследователи от Норвежкия университет за Наука и Технология са изследвали 52087 души на възраст между 20 и 74 години.

Вземайки предвид фактори като възраст, тютюнопушене и високо кръвно налягане изследователите констатират, че жените с висок холестерол (над 6.9 mmol/L) имат 28% по-ниска смъртност от жените с нисък холестерол (под 3.9 mmol/L). Рискът от сърдечна болест, сърдечен арест (спиране на сърцето) и миокарден инфаркт също намаляват с повишаването на холестерола.

Изследователите, участвали в проучването, признават, че това противоречи на широко разпространеното мнение за холестерола. Те твърдят, че напътствията, които се дават на пациентите в момента, са подвеждащи, защото ролята на холестерола при сърдечните болести е преувеличена.

Тези резултати са в остър разрез с това, което повечето от нас са чували за холестерола. Погрешната нагласа спрямо холестерола всъщност поставя под заплаха много животи.

Например, на милиони хора се предписват статини (медикаменти, понижаващи нивата на холестерола) с идеята, че това ще им спаси живота. Статините не само че имат дълъг списък странични ефекти, но сега самият смисъл от тяхното приемане е поставен под много сериозен въпрос. (Още за статините може да прочетете ТУК - бел.Р.С.)

Фокусирането на лекарите и на милиони пациенти върху понижаването на холестерола просто е погрешно. Това не е в услуга на нашето здраве и благополучие.

Всъщност, догматичната вяра, че холестеролът трябва да бъде понижен, служи единствено на фармацевтичните компании, които заработват добри печалби от продажбата на понижаващи холестерола медикаменти.

Много по-добри биха били резултатите, ако се фокусираме върху други рискове за сърдечни болести като стреса, токсините, обездвижването и нерационалното хранене. Допълнителен бонус от това е, че тези фактори не се третират с опасни фармацевтични продукти, а с най-обикновени здравословни промени в начина на живот.

 


Моят коментар

Това е написала Елизабет Уолинг в NaturalNews.com

То провокира у мен желание да споделя някои впечатления по въпроса, които се натрупаха през последните няколко години.

Тенденцията кардиолозите (а след тях и всички общопрактикуващи лекари) да поставят акцент върху понижаването на холестерола като условие за добро здраве на сърцето се роди преди няколко години.

Спомням си как мой колега-кардиолог тържествено ми обяви, че току що се е завърнал от конгрес по кардиология в Швейцария, на който било обявено, че „новият консенсус е на всички пациенти с висок риск от сърдечни заболявания рутинно да се предписват медикаменти за понижаване на холестерола, защото високото ниво на холестерола е най-големият рисков фактор за миокарден инфаркт”. С убедителен и нетърпящ възражения тон колегата добави, че такива медикаменти трябва да се предписват на всички пациенти над 40 години, дори и нивото на холестерола им да е нормално.

Ето така тръгват новите моди в конвенционалната медицина.

И този колега, както почти всички лекари, прие на юнашко доверие директивата, спусната от високата трибуна на международен конгрес по кардиология и в момента нищо не е в състояние да го отклони от избрания път.

Вървейки по този път, той предписва ежедневно на болни и здрави някакъв статин (най-модерните медикаменти за понижаване на холестерола са от тази група).

Съобщенията, че статините имат тежки странични действия и нанасят понякога ужасяващи увреждания на пациенти, не са в състояние да го отклонят от този път. Най-вероятно защото подобни съобщения не стигат до високите трибуни на конгресите по кардиология. И няма как да достигнат, защото подобни високи форуми обикновено са щедро окичени с лога и транспаранти на мощни фармацевтични фирми, които обикновено мощно и „алтруистично” спонсорират такива форуми.

Този проблем има и още страна, на която аз като практикуващ хомеопат съм чест свидетел и това е чисто човешката му страна.

Няма седмица, през която при мен да не дойде разтревожена пациента с общо взето следната история.

„Ходих на профилактичен преглед. Прегледаха ме, изследваха ме и ми казаха, че всичко ми е наред, с изключение на високия ми холестерол.

Лекарят ми каза, че непременно трябва да започна да приемам медикамент, с който да го понижа и че трябва да го приемам много продължително време.

Много съм притеснена, че трябва да приемам медикамент, защото аз се стремя да живея здравословно, да се храня правилно, не консумирам никакви животински мазнини, нямам наднормено тегло. Откъде се взе този висок холестерол? На всичкото отгоре и цената на медикамента никак не лъже.”


Така една здрава и спокойна пациента тръгва по съвсем друга писта и става тревожна пациентка, а не рядко скоро след това и болна пациентка.

На всички такива пациенти и пациентки препоръчвам – отворете линковете, дадени по-долу.

Там са отговорите на вашите въпроси и тревоги.

Не подценявайте здравословния начин на живот, адекватния двигателен режим и правилното хранене. В края на краищата, наистина е добре да се грижим за сърцата си.

Но бъдете много нащрек, когато с уж превантивна цел ви обсипват с медикаменти и ваксини. И особено, когато ви изкарват акъла със заплахи, че ако не приемате тези медикаменти или ваксини, сте загубени. Това най-често или е силно преувеличено, или си е откровена лъжа.

И не забравяйте, че парите, хвърлени за медикаменти и ваксини, не са най-голямата цена, която плащате.

Най-високата цена обикновено (и това се вижда с просто око, защото е под път и над път) е хроничното влошаване на здравето ви. Което от своя страна обикновено не тревожи лекаря ви, защото той има медикаменти за всякакви симптоми. Това, което лекарят ви няма, е нещо, с което да ви направи отново здрави.

Румен Стойчев, ХомеоХелп

 

Оригинална статия на Елизабет Уолинг

Изследването на Норвежкия университет за Наука и технология

Интересен коментар по същия въпрос на Антъни Колпо

Online Courses

free-class-homeopathy-en
course-homeopathy-en
bach-flower-remedies-online
sest-training-en
graphology-en
psychology-en